Kako prihraniti pri elektriki

Naša stanovanja so opremljena z velikim številom gospodinjskih aparatov, ki so odvisni od omrežja. To so navadni grelniki vode, mikrovalovne pečice, televizorji, klimatske naprave in tako naprej. Vse te postavke so zasnovane tako, da nam olajšajo delo, za ugodnosti, ki jih prejmemo, pa moramo seveda plačati. V tem primeru moramo plačati za ogromno porabo električne energije, ki včasih precej udari po žepu.

vtič, ki simbolizira varčevanje z energijo

Dandanes obstaja ogromno koristnih priporočil, ki pomagajo pri varčevanju z električno energijo. Vsi niso težki, a za dober rezultat bo potreben čas. Poleg tega zmanjšanje porabe električne energije poleg prihranka proračuna pozitivno vpliva na:

 • zmanjšanje količine škodljivih emisij v okolje;
 • zmanjšanje energetske intenzivnosti državnega gospodarstva;
 • poveča praktičnost v prostoru;
 • varčevanje z energijo za prihodnje generacije.

Preizkušeni načini varčevanja z energijo v stanovanju

 1. V primeru uporabe gospodinjske opreme morate upoštevati navodila. Na primer, če je hladilnik nameščen poleg štedilnika ali grelnih naprav, se bodo stroški energije večkrat povečali, saj bo naprava morala trdo delati, da bo vzdrževala želeno temperaturo. Enako lahko rečemo o tistih trenutkih, ko vročo hrano postavite v hladilnik. Poleg tega ne pozabite na odmrzovanje, saj se zaradi tvorbe zmrzali na stenah zamrzovalnika poraba električne energije poveča za 15-20%.
 2. Če odidete, ugasnite luč. To pravilo je najlažje in najpreprostejše za običajne prihranke energije. Če kar naprej pozabljate to storiti, morate samo napisati opomin in ga obesiti blizu vhodnih vrat. To priporočilo velja za najučinkovitejše.
 3. Obrišite vse žarnice. Preden razmišljate o tem, kako prihraniti pri elektriki, se le redki spomnijo, da morate žarnice obrisati iz prahu. Prah lahko "poje" do 20% svetlobe, ki prihaja iz žarnice. Zato ne hitite s tekom za novo in zapravljajte denar. Poleg tega ne pozabite na vse odtenke.
 4. Izvedite kozmetična popravila. Majhna kozmetična popravila bodo pripomogla tudi k varčevanju z energijo. Če želite to narediti, morate le nalepiti svetle ozadje in narediti strop bel. Svetle stene bodo pomagale vrniti do 80% vse svetlobe. Temnejše kot je ozadje v prostoru, nižja je moč svetlobe, na primer črna barva lahko daje le 9% svetlobe.
 5. Prostor morate izolirati. Poleg vseh zgornjih možnosti lahko varčujete z energijo z uporabo običajnih izolacijskih ukrepov. Najprej okna izoliramo tako, da zatesnimo vse razpoke, ali pa zamenjamo lesena okna z dvojno zasteklitvijo na plastična. Skozi neprilagojena okna lahko uide do 50 % toplote. Prav tako lahko na okna obesite tople in debele zavese. In vendar - priporočljivo je izolirati vhodna vrata in ložo, pa tudi tla.
 6. Kupite gospodinjske aparate, ki spadajo v kategorijo "A". Energijsko varčni gospodinjski aparati porabijo veliko več energije kot drugi. Razlika je lahko tudi do 50%. Poleg tega obstajajo naprave razreda A+ in A++.
 7. Priporočljivo je zamenjati staro ožičenje. Včasih pride do povečane porabe električne energije zaradi obrabe električne napeljave. V tem primeru je povsem dovolj, da ga zamenjate, zaradi česar boste dobili priložnost za varčevanje.
 8. Električnih naprav ni treba pustiti v stanju pripravljenosti. Računalniki, televizorji se zelo aktivno uporabljajo le nekaj ur na dan. Preostanek časa so v stanju pripravljenosti in absorbirajo elektriko. Ljudje pogosto mislijo, da izklop naprave z glavnim gumbom ustavi porabo električne energije. Toda v resnici to ni tako in učinkovitejša možnost je, da napravo popolnoma izklopite iz omrežja.
 9. Uporabite toplotno odbojne zaslone. Precej električne energije absorbirajo ogrevalne naprave, ki se uporabljajo v jesensko-zimski sezoni. Za zmanjšanje njihove uporabe bodo pomagali posebni toplotno odbojni zasloni iz penofola in folije, nameščeni za baterijami. Ta možnost bo pripomogla k povečanju temperature v prostoru za 2-3 stopinje.
 10. svetilke in varčevanje z energijo
 11. Uporabite varčne sijalke. Eden od načinov za varčevanje s svetlobo je preprosto zamenjava žarnic z žarilno nitko z energetsko varčnimi. In čeprav je cena takšnih svetilk višja kot običajno, bodo trajale veliko dlje. Zaradi dejstva, da se takšne svetilke sploh ne segrejejo, je porabljena energija za razsvetljavo. Povprečna doba delovanja je tri leta, prihranek na leto pri uporabi tričlanske družine pa je precejšen.

Internet vse bolj oglašuje naprave, ki pomagajo varčevati z električno energijo. Transformatorji, stikala, ki delujejo samodejno ali na daljavo itd. pomaga prihraniti energijo za več kot 10-krat. Njihova učinkovitost je v možnosti programiranja izklopa za določeno obdobje.

Tradicionalno ima časovnik posebne omejitve od 10 sekund do 10 minut. Poleg tega so takšne naprave opremljene z mikrofoni, njihova vključitev pa se izvaja pri katerem koli določenem zvoku.

Možno je namestiti stikala za mrak, ki reagirajo na nastop teme. Dandanes varčevanje z električno energijo ni težka naloga in je odvisno le od želje vsakega človeka. Poleg zgornjih metod nedvomno obstajajo tudi drugi načini za varčevanje z električno energijo v stanovanju.