Kako prihraniti energijo v stanovanju in zasebni hiši?

Nihče ni preklical plačila komunalnih storitev, ko pa lastnik znova prejme potrdila, pogosto pade v trans od skupnega zneska. Večino porabi električna energija, zlasti ko gre za zasebni dom. Vendar pa lahko in morate prihraniti na tem. In ni pomembno, kje ste: v stanovanju, v podeželski hiši ali v podeželski hiši.

Stroške električne energije lahko zmanjšamo na različne načine

Osnovni nasveti za varčevanje z energijo

Seveda je nemogoče slediti vsakemu družinskemu članu, da bi za seboj ugasnil luči in racionalno uporabljal električne naprave. Lahko pa upoštevate nasvete, ki vam bodo pomagali bistveno zmanjšati račune za energijo.

Na začetku morate razumeti, katere naprave so najbolj potratne. Običajno so to enote z grelnimi elementi, na primer: večnamenski kuhalnik, pralni stroj, kotel ali ogrevana tla.

Poleg njih so tu še drugi kuhinjski pripomočki:

 • Kuhalnik vode;
 • Električna pečica;
 • Električna pečica;
 • električni kamin;
 • hladilnik;
 • Pomivalni stroj;
 • Električni grelec;
 • pekač kruha;
 • opekač kruha;
 • železo;
 • Sušilec za lase in drugi.

Poleg tega ne pozabite na gradbeno opremo: vrtalne kladiva, vrtalnike, mešalnike betona, izvijače, gradbene sušilnike za lase in druge enote.

Če želite prihraniti čim več električne energije, morate skrbno izbrati vse naprave in gospodinjske aparate. Bodite pozorni ne le na cenovno kategorijo in videz, temveč tudi natančno preučite značilnosti (moč, raven porabe električne energije na uro).

Naučite se varčevati z novimi navadami

Z novimi navadami lahko zmanjšate stroške energije. Opaziti je, da ko ljudje vstopijo v hišo ali stanovanje, prižgejo luči v vseh prostorih hkrati, tudi če živijo sami. Vprašanje je, komu osvetljujejo preostale prostore, če bodo večer na primer preživeli v kuhinji. Zato strokovnjaki močno priporočajo razvoj koristnih navad, ki bodo zmanjšale vaše račune za elektriko:

 • Poskusite uporabiti naravno svetlobo. Ob prvem oblaku ni treba prižigati luči;
 • Izogibajte se "stanju pripravljenosti", razen če je to nujno potrebno. Dejstvo je, da v tem načinu oprema tudi absorbira električno energijo, čeprav ne v zelo velikih količinah, vendar še vedno;
 • Ko greste iz enega prostora v drugega, ugasnite luči in potratne naprave.

Poleg tega, da bo soba v notranjosti svetla, morate delati na notranjosti. Naj bo soba okrašena v svetlih barvah. Tudi zrcalne površine pomagajo rešiti to težavo. Na primer, ogledalo, nameščeno nasproti okna, lahko naredi sobo svetlejšo.

Pravilno nameščene svetilke bodo tudi pomagale zmanjšati račune za komunalne storitve. Morate razumeti, da soba ne potrebuje dodatnih razsvetljav, še posebej, če imajo nameščeno zatemnjeno svetilko.

Pravzaprav ti nasveti pomagajo prihraniti pri razsvetljavi in če jih upoštevaš, lahko prihraniš 60-70 % električne energije.

Uporaba LED svetilk je dober način za varčevanje z električno energijo

Dodatni nasveti za varčevanje z energijo

Obstaja veliko učinkovitih načinov za varčevanje z elektriko v stanovanju in hiši.

Oglejmo si najpogostejše:

 1. Bodite prepričani, da redno čistite svetilke in senčnike pred umazanijo. Znano je, da bolj ko je svetilo umazano, tem manjšo je svetloba, ki jo proizvaja. Prav tako mora porabiti več moči.
 2. Poskusite uporabljati le varčne sijalke. To je najučinkovitejši način za prihranek denarja in je zelo preprost. Dovolj je, da odstranite stare klasične sijalke iz vseh svetil in jih zamenjate z varčnimi. Lahko so fluorescenčne ali LED. Seveda so takšne svetilke dražje od svojih predhodnikov, vendar strokovnjaki menijo, da se bodo v bližnji prihodnosti zaradi velikega povpraševanja močno pocenile.
 3. Uporabite toplotne reflektorje, da zmanjšate toplotne izgube. V tem primeru morate kupiti posebne zaslone ali jih narediti sami. To lahko storite na naslednji način: na karton morate prilepiti folijo (prehrambeno). Tak zaslon zlahka nadomesti kupljenega. Če ga namestite za baterijo, lahko povečate toploto za več stopinj. Poleg tega toplota ne bo tekla na ulico ali v steno, ampak bo ostala v zaprtih prostorih.
 4. Pomembno pravilo, ki si ga morate zapomniti, je: "Ko zapuščate sobo, ugasnite električno razsvetljavo. "Nenavadno deluje odlično. Morda se bo na začetku to priporočilo zdelo neumno, ker pomaga zmanjšati račun za le peni. Toda pomislite, koliko lahko zmanjšate porabo svetlobe v celem letu! Da ne pozabite ugasniti luči, je najbolje, da stikala na začetku postavite na priročno (na primer blizu izhoda). Ali pa poleg njih obesite majhne »opomnike«.
 5. Če boste hišo ali stanovanje izolirali, boste lahko ohranili toploto v prostoru in s tem prihranili energijo na kurilnih napravah. Lažje je zamenjati stara lesena okna z novimi okni z dvojno zasteklitvijo, kot pa jih iz navade izolirati za zimo. Treba je opozoriti, da se lahko skozi okna nizke kakovosti izgubi do 50% toplote, kar pomeni, da bo hiša ali stanovanje še vedno hladno, tudi če baterije delujejo s polno zmogljivostjo.

V podeželski hiši bi morali razmišljati o izolaciji fasade. To je mogoče storiti s polistirensko peno ali mineralno volno.

Ne pozabite na kozmetična popravila. Notranjost v svetlih barvah naredi prostore v stanovanju ali hiši svetlejše, kar pomeni, da bo treba kasneje prižgati svetila. Če so na primer stene okrašene v temnih barvah, bo soba ves čas temna in boste morali nenehno prižigati svetilke.

Uporabite tehnologijo pametno

Nekateri zmotno verjamejo, da če gospodinjske aparate pustite priklopljene in jih ne uporabljate, ne bodo porabili električne energije. V resnici je to mit. Strokovnjaki priporočajo izklop vse opreme, ki je ne uporabljamo. To velja za toaster, električni kotliček, mešalnik, aparat za kavo in druge naprave. Priporočljivo je tudi, da izklopite pripomočke, kot sta računalnik in prenosni računalnik, namesto da jih preklopite v »način mirovanja«. Polnilniki, tiskalniki, optični bralniki in faksi morajo biti izklopljeni, ko niso v uporabi.

Treba je opozoriti, da venec in okrasni kamin porabita veliko energije. Na splošno je treba vse gospodinjske aparate in aparate, ki jih oseba trenutno ne namerava uporabljati, izklopiti, tudi iz vtičnic. Tega morate naučiti celotno družino. Posledično vas bodo vaši računi za elektriko zagotovo presenetili in razveselili.

Kako varčevati z energijo v zasebni hiši

Sistem Smart Home se je zelo izkazal. To je precej drago in se bo dolgo plačalo v majhnem stanovanju, za podeželsko hišo pa je idealna in učinkovita možnost za varčevanje pri skoraj vseh plačilih. Ta sistem vam omogoča prihranek pri: ogrevanju, delovanju naprav, razsvetljavi. Ampak najprej.

Ogrevanje

Klimatska kontrola vam bo omogočila pravilno porazdelitev temperature zraka v prostorih med odsotnostjo ali prisotnostjo stanovalcev. Vedno je mogoče spremeniti intenzivnost ogrevanja tal ali radiatorjev glede na vreme zunaj okna. Na primer, če so lastniki dlje časa odsotni, se tla morda sploh ne ogrevajo, temveč le za njihov prihod. Ta pristop, ko morate plačati le tisto, kar porabite, je koristen.

Delovanje naprav

Aplikacija v telefonu vam omogoča vklop in izklop naprav, ki so priključene na pametne vtičnice. Poleg tega lahko nastavite urnik dela. To je zelo priročno z večnamenskim kuhalnikom, aparatom za kavo in grelnikom vode. Še več, pametna vtičnica se lahko izklopi, ko sistem prekine napajanje tiste, v katero je priključena, na primer: električni štedilnik ali likalnik. Vse to je mogoče prilagoditi s sistemom Smart Home.

Razsvetljava

Senzorji gibanja vam omogočajo, da ne razmišljate o prižiganju in izklapljanju luči. Osvetlitev se vklopi samodejno, sledi tirnici gibanja družinskega člana. Se pravi, ko na primer lastnik vstopi v kuhinjo s hodnika, se luč v kuhinji prižge, na hodniku pa se, nasprotno, izklopi.

S klimatskimi napravami lahko prihranite denar v zasebni hiši in tudi v stanovanju. Izbrati morate le pravi gospodinjski aparat s potrebno močjo in ga ne pozabite izklopiti, ko ga ne potrebujete.

Kako varčevati z energijo v stanovanju

Če želite zmanjšati račune za elektriko, morate upoštevati številna pravila. Okna in svetila morajo biti čista, saj umazana zatemnijo svetlobo v prostoru.

Uporabiti morate energetsko varčne svetlobne naprave, ki svetijo svetlejše in porabijo veliko manj energije kot običajne sijalke.

Pri nakupu električnih naprav morate biti pozorni na tehnične specifikacije. To pomeni, da je pralni stroj z zmogljivostjo 5 kilogramov neracionalen za uporabo ene osebe. Enako velja za električni kotliček. Ni potrebe po jemanju velike količine, če oseba ves dan preživi v službi in živi sama.

Ko greste iz sobe, vedno ugasnite luči in tega naučite tudi ostale člane družine. Ne pozabite na prižgane polnilce in računalnike, tudi če ste doma zapustili le za kratek čas.

Z upoštevanjem teh priporočil, pravil in nasvetov lahko znatno prihranite pri električni energiji v stanovanju in zasebnem domu.