Varčevanje z energijo - kaj je to in zakaj je potrebno

Racionalna raba električne energije ni samo skrb za proračun. Gre za zavesten prispevek k ohranjanju okolja, ki ne zahteva opuščanja običajne ravni udobja.

talna svetilka za osvetlitev in varčevanje z energijo

Zakaj morate varčevati z energijo

Najbolj očitna korist varčevanja z energijo je zmanjšanje osebnih ali družinskih stroškov ter podaljšanje življenjske dobe svetlobnih napeljav. Tako lahko z ugašanjem luči v prostorih, kjer ni nikogar, pranjem svetilk, vgradnjo varčnih sijalk in drugimi ukrepi prihranimo več kot polovico mesečnega računa za elektriko. In preprost izklop neuporabljenih naprav iz omrežja – TV, računalnika, tablice, telefona itd. – zmanjša porabo energije v povprečju za 300 kWh na leto. To je mesečna poraba električne energije tričlanske družine!

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace poziva k varčevanju z energijo, da bi rešili planet pred podnebnimi spremembami. Tako je po podatkih Svetovnega inštituta za vire (WRI) leta 2021 energija predstavljala 76 % svetovnih izpustov toplogrednih plinov, ki pospešujejo globalno segrevanje.

Medvladni panel za podnebne spremembe (IPCC) meni, da bo zvišanje povprečne temperature na planetu za več kot 1, 5 °C povzročilo dvig gladine Svetovnega oceana, povečalo pogostost suš in poplav ter ogrozilo obstoj številnih vrst rastlin in živali. Globalne spremembe so se že začele, dokaz za to je taljenje arktičnega ledu.

Človeštvo ima še vedno možnost preprečiti ekološko katastrofo, tudi z ukrepi varčevanja z energijo. Če pa se povprečna temperatura ozračja dvigne za dve stopinji, bo situacija ušla izpod nadzora in posledice bodo nepopravljive.

Energetska učinkovitost in varčevanje z energijo

Leta 2009 je bil sprejet zakon o varčevanju z energijo in izboljšanju energetske učinkovitosti. Njegova glavna načela:

 1. Racionalna raba energetskih virov.
 2. Podpora in spodbujanje projektov varčevanja z energijo.
 3. Obračunavanje porabe električne energije z uporabo števcev.
 4. Povečanje učinkovitosti varčevanja z energijo, vključno z uporabo izdelkov, ki porabijo najmanj energije, kot so fluorescenčne sijalke, gospodinjski aparati razreda A.
 5. Organizacija tematskih dogodkov. Javni zavodi se denimo pogovarjajo o nakupu opreme z visokim razredom energijske učinkovitosti, ureditvi delovanja klimatskih naprav, vgradnji senzorjev gibanja.

Program/načrt varčevanja z energijo za zmanjšanje porabe energije je mogoče sestaviti za vsako organizacijo in celo stanovanje.

nadzor osvetlitve za varčevanje z energijo

Avtomatizacija razsvetljave za prihranek denarja

Pomemben del energetsko varčnih tehnologij so »inteligentne naprave« za avtomatizacijo delovanja svetlobnih naprav. Tej vključujejo:

 • Zatemnitve. Omogočajo daljinsko upravljanje svetlosti svetlobe z daljinskim upravljalnikom, glasovnimi ukazi, ploskanjem.
 • Senzorji gibanja. Reagirajo na premike in ugasnejo luč, ko ni nikogar v prostoru. Namestijo se na stopnišča, dvigala, v verande in shrambe.
 • Senzorji prisotnosti. Bolj občutljive naprave, ki zajamejo tudi najmanjše gibe, kot je mežikanje oči. Senzorji prisotnosti ne bodo pustili, da bi lučka ugasnila, če eden od družinskih članov sede na svoj najljubši stol in bere knjigo.
 • Svetlobni senzorji. Svetlost umetne svetlobe prilagodite glede na raven naravne svetlobe. Te naprave običajno delujejo v povezavi s senzorji gibanja ali prisotnosti.
 • Časovniki. Prepričajte se, da se lučka prižge in ugasne ob nastavljenem času.
ženska, ki preučuje program varčevanja z energijo

Uporaba varčnih svetilk

Prej so za razsvetljavo uporabljali žarnice z žarilno nitko. Znotraj njih v vakuumu je ognjevzdržna volframova nitka. Ko skozenj teče električni tok, se segreje in začne svetiti. Temperatura volframovega filamenta doseže 2600-3000°C. Zato je žarnica z žarilno nitko tako vroča, ko je ugasnjena – pustite, da se ohladi, preden jo vzamete v roke.

Progresivna alternativa so energetsko varčne (fluorescenčne) sijalke. Polnjene so z mešanico argona ali neona z živosrebrnimi hlapi. Ko elektroni pridejo v stik z atomi živega srebra, nastane ultravijolično sevanje. V vidno svetlobo se spremeni, ko prehaja skozi steklo, prevlečeno s posebno snovjo - fosforjem (izhaja iz latinske besede "lumen" - "svetloba" in grške "foros" - "ležaj").

Prednosti fluorescentnih sijalk:

 1. Trajnost - od 6 do 15 tisoč ur neprekinjenega gorenja. To je približno 20-krat dlje kot žarnice z žarilno nitko.
 2. Največja energija se pretvori v svetlobo - zaradi odsotnosti stroškov za ogrevanje žarilne nitke, kot pri žarnicah z žarilno nitko.
 3. Izbira barvne temperature. Tako je topla svetloba bolj primerna za spalnico, zaradi česar je soba bolj udobna, hladna svetloba pa za pisarno, ki pomaga pri koncentraciji.
 4. Oddaja minimalno toploto. Zaradi tega so fluorescenčne sijalke kompatibilne s sijalkami s plastičnimi elementi.
 5. Enakomeren pretok svetlobe. Pri žarnicah z žarilno nitko svetloba potuje le po volframovi nitki, pri fluorescentnih žarnicah pa po celotni prostornini. To zmanjša obremenitev oči, pod pogojem, da ima svetilka minimalno frekvenco utripanja. Če boste v zaprtih prostorih uporabljali računalnik, pametni telefon ali druge naprave, je priporočljivo izbrati sijalke s koeficientom valovanja največ 5%.

Pogosto vklapljanje in izklapljanje luči lahko skrajša življenjsko dobo fluorescenčnih sijalk, zato je bolje, da jih ne uporabljate s senzorji gibanja in drugimi krmilniki. Prav tako ne smemo pozabiti, da se v bučki nahajata živo srebro in fosfor. Da te snovi ne bi prišle v naravno okolje, varčnih sijalk ne smete odvreči z ostalimi odpadki, sprejemajo jih na posebnih mestih.